Oncologie fysiotherapie

Kanker en de ziekenhuisbehandelingen hebben grote invloed op je dagelijks leven. Het leidt vaak tot een verminderd uithoudingvermogen en verlies aan kracht waardoor je je minder fit voelt, sneller vermoeid bent en je soms de kracht niet hebt om dingen te ondernemen. Kanker kan daarnaast invloed hebben op je stemming en je angstig maken.

“Ik voel me altijd zo moe, kan ik daar iets aan doen?”
“Ik wil graag goed mijn operatie in, hoe doe ik dat?’”
“Binnenkort start ik met de chemotherapie, hoe kan ik me fit blijven voelen?”
“Wat mag ik wel en niet na mijn operatie?”
“Ik wil weer fit worden, maar waar begin ik?”
“Ik wil graag weer gaan bewegen en sporten maar ik weet niet zo goed of ik teveel of te weinig doe, wie kan mij daar bij helpen?”

Herkent u zich in bovenstaande vragen? Dan kunnen wij u daarbij helpen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Hoe beter je belastbaarheid is en hoe beter je weet wat je te wachten staat, hoe sneller jij herstelt na de behandeling. Speciaal voor mensen met kanker bieden wij oncologie fysiotherapie aan in verschillende fasen. Tijdens een intake gesprek kijken we naar jouw persoonlijke mogelijkheden, doelen en wensen. We maken een behandelplan op maat. Alle therapieën bieden we individueel en in groepsverband aan.

VOOR de operatie of bestraling

Met ons prehabilitatie programma word je voorbereid op de bestraling en/of operatie. We zorgen dat je geïnformeerd wordt over de gevolgen van de operatie en/of bestraling op jouw lichaam. Zo ben jij goed voorbereid en kunnen problemen beperkt worden. Hoe fitter voor de operatie, hoe fitter erna. Ons programma bestaat uit 4 weken intensieve training en begeleiding door onze gespecialiseerde fysiotherapeuten en diëtist. Onderzoek toont aan dat mensen die een prehabilitatie programma volgen, veel sneller herstellen na bestralingen en/of de operatie. Daarnaast neemt het risico op complicaties af en stijgt de overlevingskans. Meer weten over dit programma, klik dan hier.

TIJDENS chemotherapie

Onze oncologie fysiotherapeuten gaan samen met jou aan de slag om je uithoudingsvermogen en spierkracht op een verantwoorde manier te behouden. Uit onderzoeken blijkt dat als je fit blijft gedurende je chemokuur, je de therapie beter doorstaat. Tevens hebben mensen die gedurende de ziekenhuisbehandelingen actief zijn, op lange termijn minder last van vermoeidheid en juist meer kans op het hervatten van werk en hobby’s.

NA de ziekenhuisbehandelingen

Vaak houd je na behandeling voor kanker, restverschijnselen over zoals vermoeidheid. Daardoor ben je geneigd om minder of juist teveel te bewegen. Een actieve leefstijl draagt bij aan een goede overlevingskans en kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen. Mensen die voldoende bewegen voelen zich bovendien fitter en vrolijker. Te actief zijn, zorgt ervoor dat je over je grenzen gaat en uitgeput raakt. Wij zorgen dat jij niet teveel en niet te weinig doet. 
Wij begeleiden je om op een verantwoorde manier om te gaan met je nieuwe energieniveau zodat je dagelijks activiteiten geleidelijk weer op kunt pakken. Dit pakken we op door je kracht en uithoudingsvermogen te trainen. Het doel is dat jij zo snel mogelijk weer lekker in je vel zit en je fit voelt. Natuurlijk houden we met tijdens de oefeningen rekening met jouw mogelijkheden en beperkingen bijv. na een operatie, bestraling, stoma, reconstructie enz. We begeleiden je naar een actieve leefstijl op jouw niveau, die je zelfstandig kunt voortzetten.

Aanvullende behandelingen:

Oedeemtherapie

Mocht er oedeem (zwelling van lymfevocht) ontstaan of heb je last van het litteken of mobiliteitsbeperking, dan kunnen we dit verminderen door oedeemtherapie. Voor meer informatie klik hier.

Hydrotherapie

Zwemmen helpt om de conditie voorzichtig en onder begeleiding weer op te bouwen. In het water ben je vrij, je ervaart minder beperkingen en de belasting op spieren en gewrichten is goed te doseren. Tijdens reguliere zwemuren staat echter vaak de muziek te hard, is het te druk, tempo te hoog, temperatuur van water te koud. Tijdens Oncologiezwemmen zorgen we voor een rustige en prettige omgeving met weinig prikkels. Voor meer informatie klik hier.

Samenwerking

Oncobalans

Groepsbegeleiding voor (ex)kanker patiënten onder begeleiding van een in oncologie gespecialiseerd fysiotherapeut en door!nakanker.