Oncologie fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie richt zich op patiënten met de diagnose kanker met klachten tijdens en/of na de behandelingen van kanker. De diagnose kanker heeft een grote invloed op het dagelijks leven, het kan leiden tot een verminderd uithoudingsvermogen, verlies aan kracht, vermoeidheid en zin om dingen te ondernemen. Daarnaast kan het invloed hebben op je stemming en je angstig maken.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Oncologische fysiotherapie kan ondersteuning bieden op het gebied van spanningsklachten, pijn, fibrose (littekenweefsel), verminderde beweeglijkheid, verstoorde lichaamsbeleving (balansproblemen), verminderde spierkracht, conditieverlies en vermoeidheid.
De therapie kan variëren van adviezen over grensbewaking, opbouw van conditie en spierkracht, het opnieuw leren bewegen maar ook het aanleren van zelfmanagement. Tijdens een intakegesprek kijken we naar jouw persoonlijke mogelijkheden, doelen en wensen. Hoelang en hoe vaak u moet komen, hangt af van uw doel en de mogelijkheden.

Met ons prehabilitatie programma word je voorbereid op de bestraling en/of operatie. We zorgen dat je geïnformeerd wordt over de gevolgen van de operatie en/of bestraling op jouw lichaam. Zo ben jij goed voorbereid en kunnen problemen beperkt worden. Hoe fitter voor de operatie, hoe fitter erna. Ons programma bestaat uit 4 weken intensieve training en begeleiding door onze gespecialiseerde fysiotherapeuten en diëtist. Onderzoek toont aan dat mensen die een prehabilitatie programma volgen, veel sneller herstellen na bestralingen en/of de operatie. Daarnaast neemt het risico op complicaties af en stijgt de overlevingskans.

De fysiotherapeut gaat samen met jou aan de slag om je uithoudingsvermogen en spierkracht op een verantwoorde manier te behouden. Uit onderzoeken blijkt dat als je fit blijft gedurende je chemokuur, je de therapie beter doorstaat. Tevens hebben mensen die gedurende de ziekenhuisbehandelingen actief zijn, op lange termijn minder last van vermoeidheid en juist meer kans op het hervatten van werk en hobby’s.

Het komt vaak voor dat na behandeling voor kanker er restverschijnselen over blijven zoals vermoeidheid. Daardoor ben je geneigd om minder of juist teveel te bewegen. Een actieve leefstijl draagt bij aan een goede overlevingskans en kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen. Mensen die voldoende bewegen voelen zich bovendien fitter en vrolijker. Te actief zijn, zorgt ervoor dat je over je grenzen gaat en uitgeput raakt. Wij zorgen dat jij niet teveel en niet te weinig doet.

Je wordt begeleid om op een verantwoorde manier om te gaan met je nieuwe energieniveau zodat je dagelijks activiteiten geleidelijk weer op kunt pakken. Dit kan op verschillende manieren afhankelijk van jouw klachten. Het doel is dat jij zo snel mogelijk weer lekker in je vel zit en je fit voelt. Natuurlijk houden we tijdens de oefeningen rekening met jouw mogelijkheden en beperkingen bijv. na een operatie, bestraling, stoma, reconstructie enz. We begeleiden je naar een actieve leefstijl op jouw niveau, die je zelfstandig kunt voortzetten.

De palliatieve fase betekent dat de ziekte niet meer te genezen is, de medische behandeling richt zich op het remmen van de ziekte en verminderen van klachten. Deze fase kan weken, maanden of zelfs jaren duren, het doel is het verlengen van het leven met zo goed mogelijke kwaliteit van leven. De oncologie fysiotherapeut kan in deze fase helpen met het verlichten en omgaan met symptomen (zoals oedeem, pijn, benauwdheid) maar ook het behoudt van kracht en conditie. De wens van de patiënt en de kwaliteit van leven staat centraal, dit kan voor iedereen anders zijn en de behandeling wordt hierop aangepast.

De terminale fase is de laatste fase van je leven, een heftige periode waarin je afscheid van naasten en het leven moet nemen. In deze periode staat comfort centraal en probeert de oncologie fysiotherapeut er voor te zorgen dat je zo min mogelijk lijdt. De therapeut kan helpen met het vinden van comfortabele houdingen (en adviezen geven aan mantelzorgers/partners), ademhalingsoefeningen en/of ontspanningsoefeningen om de pijn en angst te verminderen.

Met een persoonlijke aanpak helpen wij jou om de gestelde doelen te behalen.
Deze behandeling wordt gegeven in onderstaande vestigingen:

Vestiging Tilburg

Vestiging Goirle

Vestiging Leyhoeve Tilburg

Referenties

“Janneke is zeer betrokken en luistert goed en daarnaast weet ze waar ze over praat. Ze laat mij en de andere mensen die de praktijk bezoeken in hun waarde. Ze is vrolijk en spontaan dat geeft mij ook motivatie om door te gaan en eruit te halen wat erin zit. Echt een toppertje!”

Wat kost Oncologie fysiotherapie bij Van Huijkelom Fysiotherapie?

Wij raden je aan om goed bij je zorgverzekeraar te informeren wat er precies vergoed wordt. Uiteraard staan wij je ook graag te woord om je hierbij op weg te helpen. Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Dan worden de kosten vergoed door jouw zorgverzekeraar. Heb je geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Dan hanteren wij de volgende tarieven.