Oedeemtherapie

Je lymfestelsel zorgt voor een goede vochtbalans in je lichaam. Wanneer het lymfestelsel niet goed werkt stapelt het vocht in je lichaam zich op. Deze vochtophoping noemen we oedeem. Er zijn verschillende vormen van oedeem: veneus oedeem, postoperatief oedeem, lymfoedeem en lipoedeem. Binnen Van Huijkelom Fysiotherapie bieden we voor elke variant de juiste oedeemtherapie aan.

Veneus oedeem

Veneus oedeem wordt ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd. CVI is een combinatie van slecht werkende bloedvaten en vochtophoping. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar ouderen, zwangere vrouwen en invaliden lopen een groter risico. Vocht hoopt zich op in de benen, met name rond de enkels die in de loop van de dag dik en opgezwollen raken.

Postoperatief oedeem

Tijdens een operatie kan schade aan het lymfestelsel ontstaan. Door deze schade wordt het vocht niet voldoende afgevoerd en hoopt het vocht op.

Lymfoedeem

Wanneer er een defect is in het lymfestelsel, zal dit stelsel niet al het vocht meer kunnen afvoeren, hierdoor ontstaat oedeem. We onderscheiden primair en secundair lymfoedeem:

  • Primair lymfeoedeem: er is sinds de geboorte een defect in het lymfestelsel.

  • Secundair lymfeoedeem: er is op een later moment een defect ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan schade door bestralingen of het operatief verwijderen van een lymfeknoop.

Lipoedeem

Lipoedeem is een niet vaak voorkomende chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Het wordt meestal pas zichtbaar aan het eind van de puberteit. De vergrootte vetcellen zijn in grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Minder vaak komt voor dat (ook) de armen zijn aangedaan.

Hoe kan oedeemtherapie bijdragen aan herstel?

Bij veneus- en lipoedeem bestaat behandeling uit compressie- of druktherapie. Door tegendruk te geven met zwachtels of een elastische kous kan het vocht niet terugvloeien naar het behandelde gebied. Een kous kun je laten aanmeten nadat het overtollige vocht zoveel mogelijk is afgedreven door middel van zwachtels.

Bij lymfoedeem en postoperatief oedeem zijn verschillende behandelmethodes mogelijk:

  • Manuele lymfedrainage: een massagetechniek om lymfevocht af te voeren.
  • Lymfetaping: een tapetechniek om de afvoer van vocht te bevorderen.
  • Ademtherapie: om vocht beter af te voeren
  • Oefentherapie: om de beweeglijkheid te bevorderen
  • Voorlichting en advies: ter bevordering van zelfmanagement
Loop je al even rond met dit soort klachten? Informeer dan vandaag nog naar de mogelijkheden van oedeemtherapie.

Ons team van therapeuten staat graag voor je klaar!

Deze behandeling wordt gegeven in onderstaande vestigingen:

Vestiging Tilburg

Vestiging Goirle

Vestiging Leyhoeve Tilburg

Referenties

“Janneke is zeer betrokken en luistert goed en daarnaast weet ze waar ze over praat. Ze laat mij en de andere mensen die de praktijk bezoeken in hun waarde. Ze is vrolijk en spontaan dat geeft mij ook motivatie om door te gaan en eruit te halen wat erin zit. Echt een toppertje!”

Wat kost Oedeemtherapie bij Van Huijkelom Fysiotherapie?

Wij raden je aan om goed bij je zorgverzekeraar te informeren wat er precies vergoed wordt. Uiteraard staan wij je ook graag te woord om je hierbij op weg te helpen. Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Dan worden de kosten vergoed door jouw zorgverzekeraar. Heb je geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Dan hanteren wij de volgende tarieven.