Pijnbestrijding met TENS

TENS, oftewel Transcutane Electro Neuro Stimulatie, is een middel om pijn bij mensen met langdurige of acute pijnklachten te verlichten. Het stimuleert de zenuwcellen door de huid heen door middel van een elektrisch signaal. Pijnsignalen worden door deze methode afgezwakt.

Klachten

TENS is bedoeld voor mensen met chronische pijnklachten. Hiermee worden klachten bedoeld die al langere tijd aanwezig zijn en niet (voldoende) verminderen door andere behandelingsvormen.

Waarom TENS?

Soms is de oorzaak van een langdurige pijnklacht niet duidelijk. Toch kan TENS dan de pijn verminderen. TENS werkt niet op de oorzaak van de pijn maar op het mechanisme dat pijn produceert. Een elektrisch signaal dat wordt toegebracht op de huid onderdrukt de pijnprikkel waardoor de pijn verminderd. Wanneer een TENS apparaat correct gebruikt wordt, is een behandeling nooit schadelijk. Bovendien werkt het in tegenstelling tot veel medicatie niet verslavend of versuffend.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Tijdens een uitgebreide intake van ongeveer 1,5 uur wordt gekeken welke vorm van TENS er het best bij je past en hoe je de elektroden moet plaatsen. Daarnaast wordt het gebruik van het TENS-apparaat uitvoerig met je besproken. Zo kun je na de eerste behandeling al thuis aan de slag met pijnbestrijding. Indien gewenst wordt er een evaluatiemoment vastgelegd.

Je ontvangt je TENS-apparaat thuis nadat je therapeut het aanvraagformulier naar de leverancier heeft gestuurd. Vervolgens krijg je een TENS-apparaat in bruikleen. Het apparaat blijft eigendom van je zorgverzekeraar.

Let op! Houdt tijdens het maken van een afspraak een recente medicijnenlijst bij de hand of breng deze mee naar het eerste contactmoment. Het gebruik van bepaalde medicijnen kan de werking van het TENS-apparaat namelijk beïnvloeden.

Benieuwd naar de mogelijkheden van pijnbestrijding met TENS binnen jouw situatie?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Deze behandeling wordt gegeven in onderstaande vestigingen:

Vestiging Tilburg

Vestiging Goirle

Vestiging Leyhoeve Tilburg

Referenties

“Janneke is zeer betrokken en luistert goed en daarnaast weet ze waar ze over praat. Ze laat mij en de andere mensen die de praktijk bezoeken in hun waarde. Ze is vrolijk en spontaan dat geeft mij ook motivatie om door te gaan en eruit te halen wat erin zit. Echt een toppertje!”

Wat kost een TENS-behandeling bij Van Huijkelom Fysiotherapie?

Wij raden je aan om goed bij je zorgverzekeraar te informeren wat er precies vergoed wordt. Uiteraard staan wij je ook graag te woord om je hierbij op weg te helpen. Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Dan worden de kosten vergoed door jouw zorgverzekeraar. Heb je geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Dan hanteren wij de volgende tarieven.