Shockwavetherapie bij spasticiteit

Spasticiteit is een veel voorkomend problemen bij aandoeningen zoals CVA/NAH en MS, waarbij er een verhoogde spierspanning optreedt. Mensen met spierspasme kunnen pijn en functionele beperkingen ervaren. Daarnaast kunnen er verzorgingsproblemen ontstaan. Shockwave therapie bij spasticitiet is een relatief nieuwe behandelingsvorm die hierbij goede resultaten laat zien.

Spasticiteit:

Spasticiteit is een probleem dat vaak voorkomt bij mensen met een CVA/NAH of MS. Door een veranderde aansturing van de spieren kunnen deze moeilijker ontspannen. Wanneer spieren niet kunnen ontspannen ontstaat er een verhoogde spierspanning. Met name in de armen en benen kan dit ervoor zorgen dat de spieren constant samengetrokken zijn. Dit leidt tot pijn en mogelijks zelfs bewegingsbeperking. Een bewegingsbeperking kan functionele problemen veroorzaken bijvoorbeeld: een slepend been of het niet meer kunnen openen van een hand. Daarnaast kan het moeilijkheden geven met persoonlijke verzorging. Wanneer u uw hand niet meer kunt openen, kunt u uw handen niet meer wassen en nagels niet meer knippen.

Waarom shockwave therapie?

Een goede ontspanning van je spieren is dus belangrijk. Om deze te bereiken bij een spastische spier zijn er vele behandelingsmogelijkheden zoals: spalktherapie, medicatie, botoxinjecties en een chirurgische ingreep. Dit zijn tijdsintensieve en soms onomkeerbare behandelingsmethodes. Daarnaast komen er bijwerkingen en risico’s bij kijken. Botox injecties is een veel gebruikte behandeling waarbij er een spanningsverlaging optreedt. Echter brengt het gebruik van botox veel vervelende risico’s met zich mee.

Shockwave therapie is voor de oppervlakkige spieren een goede vervanging van botox. Voordelen van shockwave ten opzicht van botoxinjecties zijn:

  • Niet-invasief
  • Snel (functioneel) resultaat
  • Pijnvrij
  • Langdurig effect
  • Slechts enkele sessies nodig
  • Kan door de fysiotherapeut gedaan worden
Hoe werkt shockwavetherapie?

Shockwavetherapie is een behandeltechniek waarbij u wordt blootgesteld aan “schokgolven” die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben. In het geval bij spasticiteit worden de schokgolven op een spastische spier gericht. De schokgolven hebben hierbij effect op de overgang tussen de zenuw en de spier. Hierdoor zullen er minder prikkels doorgegeven worden aan de spier en zal de spier minder aanspannen en hierdoor meer ontspannen. Dit leidt tot meer functionaliteit en minder pijn.

Wilt u meer weten of bent u benieuwd of u aanmerking komt voor een behandeling met shockwave therapie? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Last van een spasticiteit? Neem dan contact met ons op. Wie weet biedt onze shockwavetherapie uitkomst!
Deze behandeling wordt gegeven in onderstaande vestigingen:

Vestiging Tilburg

Vestiging Goirle

Referenties

“Janneke is zeer betrokken en luistert goed en daarnaast weet ze waar ze over praat. Ze laat mij en de andere mensen die de praktijk bezoeken in hun waarde. Ze is vrolijk en spontaan dat geeft mij ook motivatie om door te gaan en eruit te halen wat erin zit. Echt een toppertje!”

Wat kost Shockwavetherapie bij spasticiteit bij Van Huijkelom Fysiotherapie?

Wij raden je aan om goed bij uw zorgverzekeraar te informeren wat er precies vergoed wordt. Uiteraard staan wij je ook graag te woord om je hierbij op weg te helpen. Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Dan worden de kosten vergoed door jouw zorgverzekeraar. Heb je geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Dan hanteren wij de volgende tarieven.