Niet aangeboren hersenletsel / CVA

NAH in het kort

NAH staat voor Niet Aangeboren Hersenaandoening. Dit is een overkoepelende term die gebruikt wordt voor hersenbeschadiging na een bloeding, infarct of trauma (bijv. auto-ongeval of val van hoogte). De impact van een hersenbeschadiging op uw leven en dat van uw omgeving kan enorm zijn. De gevolgen van NAH verschillen per persoon en dit maakt de revalidatie complex. Helaas is het ontstaan van een hersenbeschadiging niet terug te draaien en zullen er vaak blijvende symptomen aanwezig zijn. Hier kan een fysiotherapeut u bij helpen.  

Wat is NAH?

Zoals hierboven aangegeven is een Niet Aangeboren Hersenaandoening een overkoepelende term voor een hersenbeschadiging na een hersenbloeding, herseninfarct of een trauma. Een hersenbloeding en herseninfarct worden ook wel een beroerte genoemd en vallen onder de term Cerebrovasculair Accident (CVA).  

Net als andere delen van het lichaam hebben de hersenen zuurstof nodig om te kunnen functioneren. De zuurstof wordt naar de hersenen vervoerd via het bloed. Een NAH ontstaat doordat een deel van de hersenen een te lange tijd geen zuurstof heeft ontvangen. Een zuurstoftekort kan ontstaan doordat:  

 • Een bloedvat (gedeeltelijk) afgesloten zit: herseninfarct 
 • Een bloedvaatje scheurt: hersenbloeding 

Door een zuurstoftekort sterven hersencellen af. Wanneer hersencellen afsterven verliezen ze hun functie. Hierdoor zullen er na een NAH uitvalsverschijnselen ontstaan. Deze verschijnselen variëren naar mate de locatie en de grootte van het letsel in de hersenen.  

De klachten van NAH kunnen zijn

Bij NAH kunt u de volgende klachten hebben:

 • Verlamming in het gezicht of lichaam, vaak aan één kant. 
 • Verhoogde spanning, spasticiteit in een lichaamsdeel.
 • Gevoelloosheid, doof gevoel of tintelingen in het lichaam, vaak aan één kant.  
 • Spraak- of woordvindingproblemen. 
 • Problemen met het zicht. 
 • (Ernstige) vermoeidheid. 
 • Duizeligheid of evenwichtsstoornissen. 
 • Moeite met organiseren en plannen. 
 • Onverklaarbare schommelingen in emotie, stemming en angst. 

Door deze symptomen kunnen er opeens problemen ontstaan in het dagelijks leven. Hierdoor kunt u problemen ervaren met bijvoorbeeld lopen, balans en zelfverzorging. Niet alleen door de lichamelijke veranderingen maar ook door de emotionele en gedragsveranderingen kan de rol in het gezin veranderen. Daarom is de impact van NAH niet alleen groot op u, maar ook op uw partner, kinderen en de rest van de omgeving. In sommige gevallen wordt uw partner zelfs uw mantelzorger.   

Behandeling van NAH

Wanneer u te maken krijgt met een NAH wordt u in eerste instantie geholpen door een huisarts of specialist in het ziekenhuis. Helaas is de hersenbeschadiging niet terug te draaien of te herstellen. Aan de hand van de ernst van het letsel wordt u opgenomen in een revalidatiecentrum of moet u thuis revalideren. Wanneer u na een revalidatietraject weer naar huis mag, komt veel begeleiding te vervallen. Toch stopt het revalideren hier niet!  

Wat kunnen wij voor u betekenen

Wanneer u niet in aanmerking komt voor een intern revalidatietraject of wanneer u daar “uitgerevalideerd” bent, bent u bij ons op het juiste adres. De invloed van een NAH op uw leven zal pas echt duidelijk worden wanneer u weer thuis bent. U moet namelijk leren omgaan met uw klachten in uw eigen omgeving. Het is daarom heel normaal dat u, of iemand uit uw omgeving, met vragen komt te zitten zoals:  

 • Tel ik nog mee in de maatschappij en in mijn gezin?  
 • Hoe moet het nu verder?  
 • Hoe kan ik het beste omgaan met mijn beperkingen? 
 • Zijn er dingen die nog kunnen verbeteren?  

Met deze en andere vragen kunt u bij ons terecht.  

Wij, bij Fysiotherapie van Huijkelom, zijn specialisten in het revalideren bij NAH. Door onze opleidingen, cursussen en ervaring weten wij wat nodig is om te herstellen van NAH. Tijdens een uitgebreide intake wordt er samen gekeken naar uw behandeldoelen. Aan de hand van uw doelen stellen we een multidisciplinair behandelplan op. Dit is vaak gericht op het zo goed mogelijk zelfstandig functioneren.  

De begeleiding van een neurologisch fysiotherapeut bestaat voornamelijk uit individuele of groepsoefentherapie, maar ook uit uitleg, adviezen en tips om het leven weer onder controle te krijgen. Wij zorgen er samen met u voor dat bewegen, oefenen, en sporten weer leuk wordt. Hiervoor hebben we veel mogelijkheden, zoals o.a. ruime oefenzalen, een zwembad (locatie Leyhoeve) en een breed multidisciplinair netwerk.   

Multidisciplinaire samenwerking en MENT

Omdat wij zijn aangesloten bij MENT hebben wij de beschikking over een groot multidisciplinair netwerk. MENT is een regionaal netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het begeleiden en behandelen van mensen met een NAH. Hierbij zijn o.a. psychologen, ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten aangesloten.  

Fysiotherapie Van Huijkelom geeft zwemtherapie in het zwembad van de Leyhoeve in Tilburg.