Borstontsteking bij borstvoeding

Het geven van borstvoeding ligt niet altijd voor de hand. Wanneer alles goed gaat is het voor u en uw kindje een fijne manier van voeden. Maar helaas gaat het vaak ook niet zo gemakkelijk. Eén van de veelvoorkomende complicaties is een borstontsteking. Ondanks goede begeleiding is een borstontsteking niet altijd te voorkomen.

Wat is een borstontsteking (mastitis)

Een borstontsteking begint bij een verstopte melkkanaaltje dat niet voldoende geleegd wordt. Er kan een pijnlijke infectie in de borst ontstaan. Hierdoor kunt u last hebben van de onderstaande symptomen:

  • Pijnlijke, rode plek op de borst
  • Griepachtige symptomen zoals
    • Verhoging of koorts
    • Spierpijn
    • Vermoeidheid

De meeste verstopte kanaaltjes lossen zichzelf binnen 48 uur weer op. Wanneer dit niet het geval is zijn er verschillende oplossingen.  

Wat te doen

Wanneer u last heeft van een borstontsteking zijn er verschillende dingen die u kunt doen. Ten eerste kunt u contact opnemen met uw huisarts of de hulp inschakelen van een lactaatverpleegkundige. Een lactaatverpleegkundige geeft handige tips over het voorkomen en verhelpen van een borstontsteking in een vroeg stadium. Wanneer dit echt niet helpt kunt u terecht bij onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn op het gebied van shockwavetherapie bij een borstontsteking.

Shockwave behandeling

Met behulp van ons gefocusseerde shockwave apparaat, brengen wij kleine shockwaves in een hoge frequentie aan op de borst. Shockwaves zijn eigenlijk sterke geluidsgolven die door het gebruik van een geleidende gel in de borst binnen dringen. Door de hoge frequentie trillen de verstopte melkkanaaltjes als het waren los.

Een behandeling bestaat uit twee delen. Bij het eerste deel van de behandeling wordt de gefocusseerde shockwave gebruikt. Hierbij trillen de verstopte melkkanaaltjes los. Het tweede gedeelte wordt er gebruik gemaakt van een grote massage kop (v-actor). Deze zorgt voor een pijnverlichting.

Soms komt tijdens de behandeling de melkproductie al op gang. Belangrijk is om na de behandeling de overtollige melk meteen af te voeren. Neem daarom uw kindje of kolfapparaat mee.

Een behandeling duurt ongeveer 15 á 20 minuten en zal na een aantal dagen herhaald moeten worden. Onze ervaring leert dat de meeste vrouwen na 1 of 2 behandelingen klachten vrij zijn.

Kosten

Een behandeling shockwavetherapie valt onder fysiotherapie en wordt dus door de zorgverzekering vergoed indien u hiervoor aanvullend verzekerd bent. Als u niet aanvullend verzekerd bent, betaalt u per behandeling € 35,00. Dit is exclusief de intake van € 48,00. Dit is het normale tarief voor een fysiotherapeutische behandeling.