Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie richt zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen, vrouwen als kinderen zijn. De meeste klachten zijn te verhelpen, maar helaas hebben mensen vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen.

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken, die ondersteuning geeft aan de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm. De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. Deze  spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden. Lage-rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen komen hierbij ook voor.

De bekkenfysiotherapeut adviseert u over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en eventuele ondersteunende hulpmiddelen, zoals een bekkenband. Ook met vragen op seksueel gebied  kunt u bij de bekkenfysiotherapeut terecht.

De fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Van Huijkelom hebben op dit moment nog niet de bevoegdheid om inwendig onderzoek te doen. Voor bekkenfysiotherapie werken we daarom samen met FysioTilburg.